T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
TEKİRDAĞ / ÇERKEZKÖY - İnci Narin Yerlici İlkokulu

SOSYAL TABU PROJEMİZ

EĞİTİMDE İYİ ÖRNEKLER SOSYAL TABU PROJESİ

 

Proje Sorumlusu: 4.Sınıf Zümre Öğretmenleri

Kategorik Alanlar: Özgün Çalışmalar ve Projelere Katılım

Uygulama Adı: “Sosyal Tabu“

Uygulama Amacı:  Modern bir oyundan esinlenilerek hazırlanan ve içerisinde geleneksel izler de barındıran Sosyal Tabu oyunu; Sosyal Bilgiler dersinde öğrenilen kavram ve bilgilerin eğlenilerek pekiştirilmesini aynı zamanda anlatılacak kavramlarla ilgili atasözleri ve deyimleri de kullanarak “Dilimizin Zenginlikleri Projesi”ne de katkı sağlamayı amaçlıyor. Böylece öğrencilerin kendilerini ifade edebilme becerilerinin arttırılmasını ve iletişim kurma becerilerinin geliştirilmesini amaçlıyor.

Uygulamanın Özeti: 

Sosyal Bilgiler dersinde her temada işlenen konularla ilgili anahtar kavramlar belirlenerek Word dosyasında hazırlanan kart taslaklarına işlendi. Çıktısı alınan 100 adet kavram kartı sağlam ve sürdürülebilir olması açısından laminasyon makinesinden geçirilerek öğrenci iş birliği ile hazırlandı. Oyun zemini için renkli mukavvadan faydalanıldı. Üzerine oyun sırasında izlenecek adımlar belirlenerek (gölge oyunu ile anlat vb. gibi.) hazırlandı ve zemin üzerine yapıştırıldı. Oyun sırasında öğrencilerin zamanı kontrol edebilmeleri için plastik şişeler ve karton yardımıyla oluşturulan geri dönüştürülmüş kum saati tasarlandı. Ayrıca “Gölge Oyunu ile Anlat” adımında kullanılmak üzere geleneksel gölge oyunu “Karagöz ile Hacivat” materyali hazırlandı. “Çizerek Anlat” için kalem, kağıt, renkli boya kalemleri, “Kukla ile Anlat” için veli iş birliği ile bez bebek tasarlandı. Öğrenci gruplarının ilerleyeceği adımları belirlemek için 3 adet piyon kullanıldı.

Kurum Dışı Paydaşlar: Öğrenci Velisi.

Uygulamada Karşılaşılan Zorluklar ve Dikkat Edilecek Hususlar: Uygulama esnasında herhangi bir zorlukla karşılaşılmamıştır.

Elde Edilen Sonuçlar: Proje ile sosyal bilgiler dersinde öğrenilmesi zor soyut kavramlar ve ders kazanımları eğlenerek pekiştirildi. Oyunla birlikte öğrenilen bilgilerin daha kalıcı olması sağlandı. Öğrencilerin derse katılım ve ilgisi arttı. İçe dönük ve iletişim becerileri zayıf öğrencilerin iletişim kabiliyetlerinin geliştirilmesi sağlandı. İş birliği ve takımla çalışma becerileri geliştirildi.

Sürdürebilirlik Nasıl Sağlanacak? :Sosyal bilgiler dersinde her tema sonrası yeni kavram kartları eklenebilir, farklı dersler için de kavram kartları hazırlanarak ya da içerikte ufak tefek değişiklikler yapılarak kullanılabilir.

Diğer Okullara Yaygınlaştırılabilir Mi? : İlkokul gruplarına proje içeriği aynı olacak şekilde ortaokul ve lise gruplarında ise projenin içeriği yaş grubuna göre şekillendirilerek ya da içerikte değişiklikler yapılarak rahatlıkla uygulanabilecektir.

 

Görev Alan Öğrenci Sayısı: 130

 

Görev Alan Veli Sayısı:1


25-03-2024
25-03-202425-03-202425-03-202425-03-202425-03-202425-03-202425-03-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 25.03.2024 - Güncelleme: 26.03.2024 18:03 - Görüntülenme: 117
  Beğen | 3  kişi beğendi